Мартенички, които могат да бъдат посадени и да се превърнат във живи цветя, станах много популярни в Бургас. Изработват ги хора с увреждания и самотни майки.

Идеята за мартеничките-цветя хрумва на дизайнера Жанина Костадинова, докато търси начин как да произвежда без да замърсява природата.

"Всички празнични индустрии генерират огромно количество отпадъци и ние започнахме да се чудим какво да направим, така че след нас не просто да не остават боклуци, а да остане нещо красиво, каквото е цветето, което ще поникне", обясни Жанина Костадинова, дизайнер към социално предприятие "Морски знаци".


 За основа използват стара технология на ръчно правена, биоразградима хартия, в която са вложени различни семена. Какво цвете ще поникне от мартеницата остава изненада, докато не бъде посадена.


 В социалното предприятие творят самотни майки и хора с увреждания. Веселина е оперирана от тумор в мозъка. Щастлива е, че създава красота, която радва.

"Работим с голямо желание, влагаме нашата любов към всички", казва Веселина Михова.


Всяка от мартеничките е наречена и с благопожелание – за щастие, късмет или любов.
 
"Освен цвете, с мартеницата посаждаме и нашето пожелание към близките, към себе си и така оставаме с надеждата да се сбъдне", обясни Жанина Костадинова.


Първата партида от живи екомартеници е изкупена за часове.