Жители на столичния кв. „Витоша“ заплашват, че няма да плащат данъците си заради инфраструктурните проблеми на квартала, които само се задълбочават.

Прах, строителен шум, разбити или липсващи и тъмни улици и тротоари и непрестанни задръствания заради единствените два изхода от квартала – такова е всекидневието на жителите му.

Живеем като добитък, възмущават се недоволните граждани.

Те ще протестират утре за трети път.

След първия протест направихме редица срещи със Столичната община и представители на район „Лозенец“. Поеха се ангажименти, срокове, които не се спазват. Искаме генерални решения за квартала, тъй като строителството изпреварва инфраструктурата с десетилетия. Искаме цялостен план какво, как и къде ще се случва, каза Петя – една от протестиращите.

Снимка: bTV

Ситуацията със зелените площи в квартала е критична, няма никакви достъпни детски площадки, нито паркове и в момента разпродажбата на общински и държавни имоти може би продължава, което е просто престъпление на фона на това застрояване, каза друг недоволен жител.

Кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков отговори, че кварталът си има застроителен план така или иначе. Сега предстоят промени по него във връзка с новото разширение на метрото. Изготвени са абсолютно всички проекти за детската площадка от наша страна. Когато ги представихме тук на общността, разбира се, имаше забележки. Предоставили сме всички данни и проекти на част от протестиращите, които ги обсъждат и реално чакам решението им, заяви той.

Снимка: bTV

Проектът беше готов преди 2 – 3 седмици, а срокът, който самият Дреков даде, беше до края на миналата година площадката да е готова. Не беше изпълнен, посочи Петя.

Кметът обясни, че е имало забавяне в подготовката на терена.

Според протестиращите когато става въпрос за издаване на разрешение за строеж, всичко се случва много бързо, а за детска площадка – бавно и трудно.

Снимка: bTV

Дреков коментира, че заминалата година жителите са платили 400 хил. лв. данъци, а „само уличката, която искаме да отворим за втори вход и изход на квартала, ще ни глътне половин милион лв.“.

Вижте повече във видеото: