Пореден протест на жителите на столичния комплекс "Младост" ще се проведе днес. Хората продължават да питат общината докога ще застроява детските площадки и градинките пред блоковете им.

Освен за законосъобразност, жителите вече започват да задават въпроси и за целесъобразност - как общината заменя имотите, които би трябвало да са общи.

По думите на жителите на квартала общината заменя кон за кокошка и така 90% от площта е заменена, хубавият парцел, който е с лице на улица, се премества и по този начин е възможно да се строи”, заяви Биляна Петрова от "Младост 1".


Замяната е станала по подробния устройствен план, одобрен през 2009 г. от Столичния общински съвет, заяви арх. Росица Семова, зам.-главен архитект на район „Младост”.

По думите й частите, които са заменени, са напълно равностойни като площи. За строежа до бл. 19 Йорданка Фандъкова е обещала да намери решение, така че да се запази градинката и зелените площи, допълни арх. Семова.

Хората се оплакват от липса на достатъчна публичност и обвиняват общината, че не полага достатъчно усилия да информира своите граждани.

Заместник-главният архитект на район „Младост” обясни, че при обсъжданията на подробните устройствени планове се спазват всички процедури, но се съгласи, че  трябва да се работи в посока на по-голяма публичност.

Александър Николов от „Младост 3” се оплака, че на общински терен се строи спортно съоръжение за 2000 души със 100 паркоместа на метри от бл. 326. Всичко обаче е законосъборазно.

Качеството ни на живот се влошава, децата няма къде да играят, само и само да се угоди на инвеститорски интереси, оплаква се Александър.

Георги Михайлов от „Младост 4” каза, че при тях се строи на метри от балконите, създадени са улици, за да не може да има дадено отстояние и да се построи блокът на метри от друг. От общината отговарят, че имотът е частен и всичко е законно.

Кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект на София са обещали, че ще намерят решение за запазване на зелените площи, заяви арх. Росица Семова.