Стотици жители на Перущица излязоха на протест срещу 86-процентното увеличаване на такса „Смет“ в града.

Мотивът на общината е, че сметищата и боклукът нарастват, както и парите, които дава за тяхното почистване.

Снимка: bTV

Хората обаче поискаха увеличението да бъде преразгледано или кметът да подаде оставка. Според тях заплатите им са малки и не могат да плащат такива данъци.

Същевременно те недоволстват, че градът е затънал в боклуци, а Общината има само един камион за сметоизване, който често се чупи и улиците не се почистват.

Снимка: bTV

Ганка Енева разказва, че изхвърля по една кофа отпадък на седмица. Мете сама пред къщата си. Досега е плащала 36 лева такса „Смет“, с изменението ще дава по 80.

„Да си ги платят те, да не сме им ги направили ние тези борчове? Аз няма да го платя, ще си платя само къщата. Данък „Смет“ няма да платя“, заканва се тя.

Снимка: bTV

Таксата не е повишавана последните три години, казват от Общината, а в същото време депото в Цалапица, където се изхвърля отпадъкът, е увеличило таксата с 25%.

„Тази година се натрупаха много задължения в бюджета, неразплатени – единствено за такса смет говорим, и вдигането беше неизбежно – казва Магдалена Божикова от Дирекция „Финанси“ в Община Перущица. – 48 хил. лева са неразплатените задължения“.

Снимка: bTV

От Общината се оправдават и заради големия брой незаконни къщи, които има в Перущица, и които не плащат такса „Смет“.

Вижте повече във видеото: