Жители на Омуртаг днес излязоха на протест срещу безводието в града и общината, което продължава вече втора седмица.

Снощи вода е имало само за няколко часа

и режимът на водоподаването продължава.

Според протестиращите има документи, които доказвали злоупотреби със средства при проектирането и изпълнението на сегашния водопровод, който непрекъснато аварира.

„Не търсим оставката на никого, търсим отговорни лица като кметове,като шефове на ВиК Търговище и на Омуртаг ,да излязат и да дадат някакво логично обяснение на гражданите на Омуртаг защо толкова дълги години нямаме вода,а бяха усвоени сумата милиони лева”, обясни Петър Чечев, организатор на протеста.

Според общинското ръководство проблемите са натрупани през годините и вината е в предишните управляващи,които са допуснали не качествено проектиране и изпълнение на действащия водопровод.

„Амортизираната стара мрежа,която непрекъснато избива,от вчера имаме авария,тук,близо на няколко километра от Омуртаг,която не се отстранява,а тече вода като река.Кмета обеща помощ на ВиК,те казват,че имат малко майстори,че не им стигат работниците,не им стига техника,само че аз не знам до момента дали някой е потърсил от него помощ”, добави Радка Рашева, зам.кмет на общината.

Кметът на община Омуртаг Неждет Шабан вчера е внесъл докладна записка в Министерството на регионалното развитие във връзка с обявеното бедствено положение в града.