Криминален екшън се разигра в Ихтиман. Опит за арест на шофьор без книжка доведе до сблъсъци между полицаи и роми. Двама униформени пострадаха при инцидента.

Вчера полицаите опитали да спрат джип, който криволичел по пътя. Шофьорът се опитал да избяга, ударил патрулката и се скрил в махалата.

Когато екипите отишли на адреса да арестуват Мюлер Дунавски, избухнал скандал и се стигнало до сблъсъци.

Основна роля в екшъна са имали майката и бащата на младежа. Те са били задържани заедно с друг човек от квартала, който е проявил агресия.

Шестимата полицаи разказват, че за секунди били обкръжени от 60 души.

„Започнаха да ни блъскат, да ни удрят, скъсаха ни униформите. По ръцете имам охлузвания, устата ми е разбита”, разказа един от полицаите.

23-годишният шофьор днес сам се предаде и беше задържан. Според адвоката му Димитър Марковски неговият клиент не е направил никакви действия по отношение на полицейския служител и не му е късал униформата.

Близките на арестувания се събраха пред районното и заявиха, че не са посягали на полицаите. 

Обвиниха служителите на реда, че те са ги били.

Началникът на РПУ – Ихтиман Лъчезар Колев категорично отрече тези твърдения.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 270, ал.1 и чл. 325, ал.2 от НК. Действията по разследването продължават.

В момента шофьорът и баща му са задържани за хулиганство и посегателства на униформени. По закон наказанието е до 5 години затвор. Майката е била освободена днес.

Заради зачестилите случаи на нападения над полицаи МВР ще предложи наказанията да се завишат.

„Ще се предприемат действия съвместно и със синдикалните организации в МВР и с ръководителите на структури по места. Трябва да вземем мерки наистина, ако трябва и законодателни, но полицаят при изпълнение на служебните си задължения да е по-защитен от закона”, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Само преди ден пострада друг служител на реда в Златарица. Група мъже нападнаха полицейски патрул, отзовал се на сигнал. Единият от униформените е настанен в търновската болница с комоцио.