В Асеновград тази вечер отново имаше протести – два месеца след побоя между роми и деца от клуба по гребане на язовир "40-те извора".

Въпреки че преди три дни в ромския квартал "Лозница" бе открита приемна на полицията и се проведе Национална кръгла маса за реална политика и ефективно решаване на проблемите на етническата интеграция, тази вечер асеновградчани и родители на битите деца отново излязоха на улицата за да покажат, че не са доволни от предприетите мерки от местната власт и правителството.

Протестът започна пред паметника на цар Иван Асен II в града и от там събралите се около 40-50 жители потеглиха по пътя за Асеновата крепост.

Протестиращите настояваха да продължи събарянето на незаконните постройки в ромската махала. Според родителите на децата, пострадали при боя, разследването на случая не е качествено.

Още в четвъртък членове на инициативния комитет в Асеновград обявиха, че в неделя ще възобновят протестите с искания за ред, работещи институции, за равни права и задължения за всички български граждани, както и за диалог с правителство и местна власт.

Полицейското присъствие засега е слабо. Намерението на организаторите беше да блокират пътища. Да се присъедини към недоволството е поканена и народната певица Валя Балканска, но засега тя не присъства.