Интересен клип в групата „Забелязано в София“ предизвика вълна от коментари. На него се вижда брава на апартамент, по която тече ток. Човекът, който го е заснел дори показва как от нея излизат буквално искри. Идеята е, че по този начин той се пази от взлом.

Отиваме в кв. „Хиподрума“, за да видим на живо дали показаното във видеото е истина. Около бравата се оказва, че има и предупредителни лепенки. Още преди да проверим с мултицет бравата, вече е ясно от жуженето, че нещо не наред. Измервателният уред потвърждава нашите опасения – там, където човек би си сложил ръката, тече голям волтаж.

Снимка: bTV

Според жителите на входа, охранителната система тип „направи си сам“ пази апартамента от години. Някои твърдят, че собственикът е „свестен, страхотен човек“, пък „да му мислят крадците“. Други, като Англика Радкова, която има три деца, не крият притеснението си: „Съпругът ми искаше да извикаме полицията. Полицията идва междувременно преди няколко дена. Вратата му беше отворена и мислехме, че са влезли крадци, но също и полицията нищо не му направи. Нищо не му каза за тока и така“.

За експерта по мълниезащити инж. Радослав Калчев тази система сама по себе си е престъпно деяние: „Такова чудо са правили само фашистите в концлагерите, когато човешкият живот не е струвал нищо. В една етажна собственост през общите територии, като коридори, стълбища, клетки и прочие преминават какви ли не хора - гости, деца, възрастни хора, инвалиди, куриери, пощальони. Това просто е недопустимо“.

Снимка: bTV

Той е категоричен – не може да третираш всеки, докоснал бравата, като престъпник.

Какъв е основният риск: „Ако токът протече през лявата част, той директно преминава през сърдечния мускул, което може да предизвика блокаж, арест... а арестът си е смърт“.

Вратата капан предизвиква интерес сред гостите на хората от другите апартаменти – някои даже специално замерват бравата. Няма тежко пострадали невинни граждани. Засега.