Правителството одобри днес проект на Закон за българския жестов език. С него жестовият език се признава за самостоятелен у нас.

Предвидено е предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно, каквато е практиката в повечето страни от ЕС. Досега за всеки глух човек се осигуряваха до 10 часа годишно безплатен превод, което е крайно недостатъчно.

Висшите учебни заведения също ще трябва да осигурят такъв превод, а в училищата – да бъдат открити паралелки за глухите хора.

При оказването на спешна медицинска помощ и предоставяне на административни услуги в общините, глухо-слепите хора в България също трябва да бъдат обслужвани чрез жестов език, пише в проектозакона.

„Искам да благодаря на всички вас, които и в условията на пандемия, а и като гледам светът как се развива, той няма да се размине с още по-тежка криза, но този път ще е не само здравна, но и финансова и икономическа. Вие свършихте огромна работа и този закон, много бързо да се вкара в парламента, говорете с НС, това е изключително важно за огромна група хора в България“, обърна се премиерът Бойко Борисов към хората, които превеждаха брифинги и новини на езика на жестовете от началото на пандемията.