Ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще се прилага с повишено внимание при жените под 60-годишна възраст, като въобще няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза. Това обясни на традиционния брифинг на здравните власти ресорният министър проф. Костадин Ангелов.

Това решение е взето, след като Европейската агенция по лекарствата вчера посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област. По думите на проф. Ангелов ще се търси единно европейско становище по въпроса.

„Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние – задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие, размазано виждане“, обясни директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на „АстраЗенека“, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, обясни директорът на ИАЛ.

За всеки случаи втората доза от препарата ще се постави по-късно. "Търсим 2 възможности – да съберем повече информация за ваксината на "АстраЗенека"; надяваме се че дотогава ще има единно европейско решение дали да се прави тя, науката не дава отговор на прилагането на друга ваксина, нито едно проучване не върви до момента с две различни по вид ваксини", посочи министър Ангелов.

Нови ваксини на хоризонта

Богдан Кирилов посочи, че ЕМА оценява предклиничните данни и тези от фази 1, 2 и 3 на изпитванията на „Новавакс“, „Кюрвак“ и „Гамалея“ („Спутник V”-б.р.), а текат и предварителни консултации за китайската „Синовак“.

Междувременно текат проучвания за ефективността на препаратите по отношение на новите варианти на коронавируса.

Желание за ваксинация - повишено

Здравният министър обяви, че се отваря отново първа фаза за ваксинирането.

„Имам много санитари и лекари, които за изявили желание да се ваксинират. Отваряме отново първа фаза. Има много учители, които са си променили мнението и искат имунизиране. Изразиха желание и преподаватели във висши училища, които са пропуснали, но са видели плюсовете на имунизацията“, каза още Ангелов.

Той добави, че сега има 63% желание за ваксиниране и ако до лятото стигнем до толкова имунизирани ще преборим пандемията.

„Организацията по доставка на ваксини може да се подобри и да се разнасят на по-отдалечени места ваксини, където лични лекари нямат. По отношение на опашките – навсякъде ги има – и в Европа, и по света. Това е положително, показва доверието на хората във ваксинацията“, каза още здравният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!