На Витоша се проведе акция за спасяване на пострадала жена. Тя е на 35 години, счупила е крака си. Инцидентът е станал в района на местността „Комините” под връх „Камен дел”, по пътеката за хижа „Кикиш”.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигналът е бил подаден вчера в късния следобед.

Група от 8 планински спасители са оказали помощ на пострадалата.

Със специален превоз жената е качена до района на Платото, откъдето автомобил на спасителите я е отвел до хижа „Алеко”.

В района на Комините под връх Камен дел туристката се подхлъзва и пада по склона. 

„Всичките действия ни отнеха някъде около 2 часа и половина. Инцидентът се беше случил на една от непопулярните пътеки на Витоша, която е по-сложна за преминаване. Заради лош късмет се беше случило това нещо. Хората имаха доста прилична планинарска култура, бяха добре подготвени. Наложи се да прилагаме допълнителни технически средства, за да осигурим безопасен транспорт на пострадалата. На по-опасните места трябваше да изградим въжени парапети”, коментира ръководителят на спасителната операция Константин Стамов.

Въпреки че туристите са били подготвени, не са имали планинска застраховка. През почивните дни потокът от любители на природата е постоянен от зори до мрак и много от тях нямат застраховки.

Изключение не правят и семейство Стоянови, които предпочитат да прекарват свободното си време тук, вместо на булевард „Витоша”.

„Обичам чистия въздух и е по-хладно, най-вече. И честно казано, предпочитам планината пред морето. Гледките, спортът, един час да лежа на плажа не е много ок”, заяви Станислав Стоянов.

През почивните дни планинските спасители получават средно по няколко сигнала за пострадали.

Спасителите съветват туристите да проверяват прогнозата за времето, да носят подходящи обувки и топли дрехи и да имат едно наум какъв маршрут избират и с какви хора тръгват.

Планинските спасители силно препоръчват да се придържаме към основното правило на безопасност – разходки само в светлата част на денонощието. В противен случай бихме застрашили не само собствения си живот, но и на тези, които идват, за да ни помогнат.