Планинската спасителна служба отбелязва 45 години от създаването на групата за спасяване с кучета. Доброволци от цялата страна заедно с техните оперативни партньори – четириногите спасители, се събраха на хижа „Алеко”.

Сред тях са водачът Иван Тушев и кучето Ектор. Двамата са заедно в планината, заедно са и когато не издирват хора – Ектор живее в дома на Иван.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки ден е грижа, разходки, поддръжка, тренировки. Гледа те в очите – дали ще му дадеш команди, дали ще изпълнява нещо, дали ще работи, дали да си играе”, разказа Иван.

Той е доброволец от отряда към ПСС в Дупница. Посветил е много време и цялата си любов, за да обучи спасителните кучета, с които е работил.

Преди Ектор, Иван дълги години си е партнирал с немската овчарка Гаро.

„Той остави доста добра следа в историята на нашата група. Разболя се и трябваше да го приспя. Беше част от семейството и много тежко го преживях. Девет години и отгоре бяхме заедно”, сподели Иван.

Снимка: btvnovinite.bg

Ектор е едва в началото на професионалния му път. Трябва му още обучение, за да достигне най-високото оперативно ниво. Такива кучета с най-добра подготовка в България са 10.

Пълният брой на кучетата спасители у нас е 22.