„Да“ на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и „не“ на езика на омразата. Това са част от акцентите на визитата на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Скопие.

„Европейският път на Република Северна Македония е безалтернативен“, заяви в Скопие председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той разговаря с председателя на събранието на югозападната ни съседка Талат Джафери, а срещата се случва в момент на блокаж на конституционните промени, които предвиждат и вписването на българите в основния закон на Република Северна Македония.

„Време е за разум и политическа отговорност, защото го дължим на следващите поколения“, призова след срещата Желязков.

След час разговори Росен Желязков и македонският му колега се обединиха - посоката на страната е Европа.

„Вярваме, че разумът и политическата отговорност ще надделеят и още тази година преговорите ще започнат“, каза Желязков.

„Подчертах важността на европейската перспектива на РСМ, както и за държавите от Западните Балкани“, каза Джафери.

Условие за начало на преговорите са промените в Конституцията на Северна Македония, за които все още няма мнозинство в парламента. Друг ключов въпрос са и правата на българите.

„Доверието, което трябва да градим, трябва да се противопоставя на езика на омразата, а гаранцията за това е ефективното спазване на правата на българската общност“, посочи Желязков.

Визитата завърши с откриване на изложба в Археологическия музей в Скопие, на която са представени 1700 експоната от български музеи.