Версията, че сигналната стрелка е вероятната причина товарният влак да дерайлира на гара Нова Загора, беше опровергана от Железопътната агенция.

10 вагона на влака, превозващ меден концентрат от мината край Челопеч, излязоха извън релсите в ранните часове на 15 май. Инцидентът е станал около 3:20 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Нанесени са материални щети. Няма пострадали хора. Извън строя са два коловоза, три стрелки и около 200 метра разбит железен път от новоизградената жп магистрала.

Стрелката, която указва коловозите, се превключва електрически от ръководителя на движението. Влакът се е движил с разрешена скорост от 65 км.ч., стана ясно днес.

Щетите за превозвача са над 50% при цена на един вагон от 100 000 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

През целия ден районът на гарата остана отцепен със сигнални ленти и полиция.Десетки екипи на Железопътната агенция продължават работа на място.

Машинистите обяснили,че при влизането в гарата чули силен шум и се опитали да задържат влака. Вагоните са се обърнали на метри от обитаема сграда,където има ведомствени жилища.

Снимка: btvnovinite.bg

Работи се по версиите за човешка грешка, състояние на вагоните и степента на натоварване.

Проби на стрелка 20 ще покажат дали е имало грешен сигнал, заради който част от вагоните са преминали в друг коловоз.

„Моето уважение към независимия разследващ орган, но не може само една компонента да е проверена и ние да кажем, че е водещата версия“, коментира генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече започна изтеглянето на вагоните с тежка техника, след което ще има втори оглед на релсовия път. Работи само един коловоз, но работата на всички ще бъде възстановена до дни.