Извънредни мерки срещу бежанския натиск са предприети по границата на България с Турция. Премиерът Бойко Борисов обобщи, че мигрантският натиск засега е нулев.

Ситуацията на граничен пункт "Капитан Андреево" през деня остана спокойна, но полицейски патрули има на входа и изхода на всяко населено място по границата. Те проверяват съмнителни коли и камиони. 

От Пловдив премиерът Борисов увери, че въпреки хуманитарната криза, миграцията към страната ни е нулева. 

"Българските граждани да са спокойни, че нейните моряци и граничари са на поста, но не това е решението на проблема… Няма нормален човек, който да реши със сила да се действа срещу жени и деца......Истински ме боли като гледам бежанците, аз съм хуманен човек, гледам по земята лежат жени и деца, ние трябва да направим много бързо така, че до сряда-четвъртък да захраним Турция с пари, за да си ги поема отново", заяви Бойко Борисов. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Към настоящия момент не е необходимо да привличаме повече сили извън МВР, нищо не налага към момента да повишаваме повече от това, което сме направили, но имаме готовност", увери и Светлин Кичиков, директор на ГД "Гранична полиция". 

Патрулите са в широк периметър около граничната зона на ГКПП "Капитан Андреево".   

Снимка: btvnovinite.bg

На граничния пункт също усетиха мерките за контрол. "Един рентген ми направиха за пръв път, за мигранти сигурно гледаха", сподели Иван Дюлгеров, шофьор.

От Граничната полиция обявиха, че през последното денонощие няма задържани нарушители в автобуси и камиони. Засилените мерки за сигурност на граничния пункт остават в сила.