"Взето е решение в НАТО да се подкрепи Турция. Нашата страна, ние бяхме най-настоятелни и затова нямаме миграционен натиск". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в Пловдив.

Анкара заяви, че няма да спира бежанците по пътя им към Европа, след като 33-ма турски войници бяха убити в Идлиб от силите на Башар Асад. 

Хиляди са се струпали на Пазаркуле, за да преминат в Гърция, където пък Гръцката полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да предотврати влизането на мигранти в страната. 

Премиерът добави, че се е обсъждала помощта за Турция вчера до 22:30 ч. с председателите на ЕК и на Европейския съвет.

"Искаме да помогнем и на Гърция, не съм оторизиран да говоря от името на ЕК, но големи средства се пренасочват към "Червения полумесец" за справяне с хуманитарната криза", каза още премиерът. 

"Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек, като гледам по земята лежат жени и деца - ние трябва да направим много бързо - сряда - четвъртък да захраним Турция с пари, за да си ги поеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с тях да се грижим, защото те не са длъжни и да успокоим хората", обясни Борисов.

Подготвям една голяма среща в България, заяви премиерът, но отказа да съобщи подробности.

"В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Но в следващите дни ще ви кажа какви неща ще направим тук в България, за да решим дълготрайно този процес – с връщането на мигрантите, с военните действия в Сирия, и с намесата на НАТО", допълни още Бойко Борисов.