Всички знаят, че мястото на България е в Европа, в Шенген и в еврозоната и ще работим за това. Това каза председателят  на ЕК Жан-Клод Юнкер на откриването на българското европредседателство в Народния театър „Иван Вазов”.

„Европейската комисия ще бъде на българска страна, защото съединението прави силата”, изтъкна той.

„В Люксембург за първи чух космическата Мистерия на българските гласове. Те вече летят в Космоса. Това е сериозно постижение. Ние не знаем дали ще има някой в космоса да го чуе, но сега, тази вечер, има потенциал, има публика, 500 млн. души, които слушат българския глас и той ще се чуе и ще бъде отчетлив в Европа”, каза Юнкер.

„Аз особено обичам България – нея, хората, културата, шопската салата, луканката – благодаря ви за тях”, допълни председателят на ЕК.  

„Българското председателство се случва във важен момент, когато ЕС трябва да осъществи няколко свои инициативи за гражданите и да оформи бъдещето на Съюза и не мисля, че има по-добри кандидати от вас, от моя добър приятел Бойко, да строите Съюза”, отбеляза Юнкер.

„Много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество – колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем „Благодаря” на България”, каза още Юнкер.