Води се разследване за възможна корупция и злоупотреба с над 3 млн. евро, съобщиха европейските прокурори от Люксембург.

Разследването е с кодовото име "Пътят на жълтите павета". То е свързано с управлението на средствата, отпуснати от ЕС на Столичната община за ремонта на жълтите павета в София.

От Европейската прокуратура посочват, че през 2018 г. е сключен договор с фирма за ремонт и е прекратен две години по-късно. Въпреки това са платени около 3 млн. евро на изпълнителя.

По данни на разследващите са използвани фалшиви документи с невярна информация.

Днес в столицата бяха претърсени пет адреса днес от ГДБОП. От МВР уточниха за bTV, че полицаи не са влизали в Столичната община. 

“Аз нямам никакво притеснение за тази проверка, единственото притеснение е времето, в което се извършва. От няколко месеца тече проверка за жълтите павета от различни служби. Днес предоставихме документи и на ГДБОП. Участъкът от жълтите павета, който беше безобразно нареден не е платен. Стойността му е 206 хил. лв. Нито лев от тези средства не са платени, а освен това им беше наложена и глоба за увреждане на павета”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От дружеството „ПСТ Груп“ ЕАД посочиха, че е края на работната седмица и ще ни върнат обаждане при възможност. 

От българската прокуратура не са уведомени за разследването.