Жълт код за снеговалежи, поледици и силен вятър е обявен днес за цялата страна. Очаква се в Северна и Западна България да се образува нова снежна покривка. Бурен вятър ще образува навявания и преспи. Предстои рязко понижение на температурите. Очаква се повишение на нивата на реките.


Следобед валежите постепенно ще спират, но ще остане ветровито и ще става все по-студено. Поривите на северния вятър, на моменти ще достигат до 80-100 км/ч. Ще има условия за виелици и навявания, с рязкото понижение на температурите ще се образуват поледици.

В планините е много ветровито. Вятърът е бурен, северен и студен. Температурите в планинските курорти днес падат с около 10 градуса и максималните ще бъдат около минус 10. В следобедните часове и там ще спре да вали


Почивните дни обещават доста по-подходящи условия за туризъм и ски. През следващите дни ще превалява слаб сняг, но значителни валежи не се очакват. Остава ветровито и ще става още по-студено. Температурите в новогодишната нощ ще паднат под минус 15 градуса. Твърде студено остава времето поне до края на седмицата.

Над 140 машини цяла нощ чистят снега на територията на Столична община, заяви пред bTV кметът Йорданка Фандъкова. "Основните трасета са почистени, транспортът се движи нормално", допълни тя.

Работи се приоритетно като първо се почистват основните трасета на градския транспорт, а по-късно през деня ще се премине по вътрешните улици в кварталите. Ще се работи по целия ден. Ще се почистват и спирки на градския транспорт и тротоари. "Призовавам хората и собствениците на търговски обекти да почистят пред домовете и магазините си", каза още столичният кмет.


Фандъкова съобщи, че днес следобед ще се прави анализ на свършеното от снегопочистващите фирми и напомни, че при констатиране на 5% несвършена работа, няма да се заплаща нищо.

Към момента всички средства на градския транспорт се движат навсякъде. Имало е спиране на автобус номер 20 до Локорско, заради пътнотранспортно произшествие между два камиона, но движението вече е възстановено. 

Използват се препарати, с които стопяват леда, след като минат снегорините, но движението е при зимни условия, напомнят от общината.