Жълт код за дъжд, сняг, вятър и вълнение на морето е в сила за 25 области в страната за 22 март, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези области снежната покривка ще се увеличи с до 10-25 см, в някои планински райони – с до 30 см. По поречието на Дунав валежите ще са предимно от дъжд.

Снимка: Аз, репортерът

Жълт код за дъжд и сняг с количества до 20-30 mm е валиден за областитe Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Русе, Силистра и Добрич, за сняг и вятър – за Шумен, Разград и Търговище, а само за дъжд - за Варненска и Хасковска област.

В Смолян и Кърджали през нощта срещу понеделник има условия за поледици.

Снимка: btvnovinite.bg

В областите Шумен, Разград и Търговище ще духа умерен вятър от север-североизток и с него ще се създават условия за виелици и навявания.

Снимка: iStock

За цялото крайбрежие е в сила предупреждение за силен вятър над морето от север-североизток със скорост 14-17 м/с и опасно вълнение, което ще достига 4 бала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!