Жълт код за значителни валежи от дъжд и сняг е обявен в 12 области в Западна и Северна България във вторник, 8 декември. Очаква се валежите да започнат тази нощ.

В София-област, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе се очакват валежи от сняг, които ще достигнат 5-10 см, а в планинските райони – до 15-20 см.

В областите Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич предстоят валежи от дъжд между 25 и 30 литра на квадратен метър, които заради застудяването ще бъдат примесени със сняг.

Ще бъде ветровито, особено в североизточната половина на България. Температурите ще се понижават. В планините също ще бъде ветровито и облачно с валежи от дъжд, а над 2000 метра – от сняг. В масивите от Югозападна България количествата ще са значителни.

Във връзка с очаквания снеговалеж от АПИ отправят апел към шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомнят от Пътната агенция.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките.