Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

Ведомството иска да не се използва думата "млечен" в имената на имитиращите продукти. Изписването на етикета на думите "имитиращ продукт" пък ще трябва да е с големина на буквите поне 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

Ведомството уточнява, че с тези промени ще се даде възможност за гарантиране на правата на потребителите и информирания избор.

Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки. Промените в наредбата са качени за обществено обсъждане на официалния интернет сайт на МЗХ от вчера вечерта.

Повод за нормативната инициатива станаха редицата нарушения в състава на сиренето, които бяха констатирани през последните седмици.

Една от най-сериозните злоупотреби беше наличието на ензима трансбутаминаза в някои марки.

Целта на измененията са да се подкрепи млечния сектор в условия на криза, уточняват от ведомството.

От Българската агенция по безопасност на храните информираха, че извършват некампаниен, а постоянен контрол на млечните продукти, които се предлагат на пазара.

Статистически данни показват, че средната изкупна цена на млякото в България през март 2016 г. е с 3% по-ниска спрямо февруари и с 11% по-ниска спрямо март 2015 г. Министър Десислава Танева обяви, че най-вероятно през септември ще бъдат обсъждани вариантите за финансова подкрепа към сектор "Мляко".