„Радвам се да посетя вашата страна по покана на правителството на България и да ви благодаря. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата свобода“.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с Николай Денков и Мария Габриел.

"Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора", каза Зеленски.

"Когато няколко хиляди километра разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна, или когато хората не могат да усетят какво означава безсънни нощи и дни безпокойствие заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове. Тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия. Толкова по-ценно е разбирането, което получаваш от страни, от хора, от лидери, които не отхвърлят истината. Които избират пътя на защита на живота и свободата", каза Зеленски.

"На нашата украинска земя дойдоха руски окупатори. Те убиват, измъчват, депортират деца. Принудени сме да търсим украинските деца, защото Русия ги отвлича. Разделя ги със семействата им и се опитва да ги научи на ненавист. Не знаем къде са 200 000 деца", продължи украинският президент.

Той заяви, че с Николай Денков са провели много съдържателни преговори, преди всичко по отношение на сигурността.

"Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор. Обсъдихме детайлно отбраната и помощта, която България предоставя на нашата страна. Разчитаме на това сътрудничество, което вече ни помогна да защитим много хора. Ще продължим разговора, особено за продължаването на лекуването и рехабилитацията на украински войници в България и обучението на военно-медицински персонал в България", каза още Володимир Зеленски.

Двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на енергетиката. 

"Радвам се, че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничеството между Украйна и България", заяви Зеленски.