От началото на следващата година „зелена зона“ в София става платена и в събота. Столичната община разширява и обхвата ѝ с над 1000 места.

След решение на общинския съвет от 4 януари зелената зона ще се разшири.

Снимка: btvnovinite.bg

"Зeлeнa зoнa" в ĸв. "Ивaн Baзoв" ce въвeждa в paйoнa мeждy yл. "Бялa чepĸвa", бyл. "Π. Ю. Toдopoв", бyл. "Бългapия" и бyл. "Π. Kapaвeлoв". Taм щe ce oфopмят 880 мecтa.

B гopнaтa чacт нa ĸв. "Явopoв", ĸoятo пoпaдa в paйoн "Cлaтинa", щe ce oбocoбят 210 пapĸoмecтa. Te ca в yчacтъĸa мeждy бyл. "Цapигpaдcĸo шoce", бyл. "M. Eминecĸy", бyл. "Шипчeнcĸи пpoxoд" и yл. "Л. Cтoянoв". По този начин паркирането в целия квартал ще стане платено.

Снимка: btvnovinite.bg

Към днешна дата „зелена“ и „синя зона“ има в делнични дни като работното им време е от 8:30 до 19:30 ч. „Синя зона“ работи и в събота, но до 18 ч.

От другата година паркирането в участъци на „зелена зона“ също ще стане платено в събота между 10 и 18 ч. Само в неделя паркирането в столицата ще остане безплатно. 

Какво мислят хората и експертите?

В горната част на квартал „Яворов”, където паркирането към момента е свободно, хората смятат, че нужда от "зелена зона" има. Причината е, че те са единствените в района, където тя липсва и всеки търси място именно там. Автомобили се спират по тревни площи и тротоари, а разминаването на две превозни средства е невъзможно.

Решението на общината целият квартал да стане част от "зелена зона" от 4 януари, както и удължаването на работното ѝ време до събота, не беше одобрено от част от жителите на район „Слатина”. Причината – още един разход ще е пагубен за тях.

Според районния кмет нужда от зони има и след запитване 70% от жителите са поискали платено паркиране. Само в части, където преобладават жилища, има недоволство. Това са районите около Слатинска река.

А според икономисти увеличаването на обхвата на „зелена зона“ в София е добре от икономическа гледна точка. Не толкова добре обаче е разходите да се контролират от „Градска мобилност“, а не от съответните райони.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!