Здравното министерство "сондира" пазара за нов вносител, а лекарите преценяват на кого да направят алтернативно изследване, след като вече има липса на изотопи, с които се откриват метастази на рак.

Лечебните заведения са получили информацията с алтернативните изследвания, които могат да бъдат направени. Тя е подготвена от Експертния съвет по нуклеарна медицина. Предстои Надзорът на касата да гласува допълнителни средства за изследванията, за да не се налага пациентите да чакат дълго.

Снимка: btvnovinite.bg

Жена от Ямбол получава диагнозата рак преди 5 години. Не желае да показва лицето си. Минала е през две операции. Периодично й правят  т.нар. сцинтиграфия, която показва има ли разсейки. Изследването, което трябва да се направи този месец се отлага, заради липсата на изотоп.

"Направо ми причерня пред очите като ми се обадиха и ми казаха,че няма  изотопи.. От един месец чакам да отида на сцинтиграфия. Това е гадно за онкоболните, държавата не се грижи за тях", казва жената.

Договорът за доставка на т.нар. "технециеви генератори" е сключен между здравното министерство и фирмата-вносител през май 2018 г. със срок до края на февруари 2019 г. Общата стойност е до 138 хиляди с ДДС.

Последните 17 генератора обаче така и не стигат до лечебните заведения. Затова се препоръчват алтернативни изследвания - за рак на гърдата - ПЕТ-скенер. За щитовидната жлеза - ехография.

"Има варианти от образната диагностика, които са много успешни, които са приемливи ако не напълно, то частично да заменят костната сцинтиграфия", обяснява проф. Ирена Костадинова от УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник".

На места пациенти предпочитат да изчакат доставка на изотопа вместо да прибегнат към алтернатива. Не всички обаче могат да чакат.

Министерството търси нов вносител на изотопа. От  фирмата, която сега бави доставката, отказват интервю. За bTV единствено заявиха, че опитват да внесат количества. Дали ще успеят и кога не е ясно.

От здравното министерство са подали иск за изплащане на неустойки от страна на фирмата-вносител, заради нарушение на договора.