В България в момента липсва консуматив за високотехнологични изследвания за диагностика на онкоболни. Изотопите, с които се откриват метастази на рак, не се доставят.

От здравното министерство обясниха, че една единствена фирма го внася у нас,  но тя не е изпълнила ангажимента по договора си. Поради това никъде в страната не може да се прави така наречената "сцинтиграфия", която определя стадия  на болестта.

Спешно държавата пренасочва болни към алтернативни изследвания.

Около 300 хиляди са онкоболните българи, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Две хиляди от тях са засегнати.

Александровска болница в София е едно от местата у нас, в които има ПЕТ-скенер и ядреномагнитен резонанс. Това са алтернативите за онкоболните, на които в момента не може да се направи т.нар. сцинтиграфия.

От две години Златка е с диагнозата  рак . От януари е с болки в гърба и крака. За да продължи лечението й , е нужна   "костна сцинтиграфия", която да установи дали има  разсейки. Изследването обаче се отлага за втори път.

"Това напрежение те убива! Не знаеш имаш или нямаш, ще имаш ли ще нямаш, ще минеш ли няма ли да минеш, ще се лекуваш ли, няма ли да се лекуваш и остава да стоиш и да чакаш. Чакашя чакашя чакашя колко да чакаме, колко? ", пита болната.

Липсват  т.нар. технециеви генератори. Заради проблема с доставката им в бургаския онкодиспансер оттам връщат пациенти от цяла Югоизточна България.

Само една фирма внася изотопа. И според държавата, тя не е изпълнила ангажиментите си по договора. На новата обществена поръчка не се е явил нито един кандидат - цените, на които ведомството плащало, били ниски. Промяна вече е направена - ще се търси нов вносител и ще се плаща повече.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, обясни, че е трябвало да бъдат издължени още 17 генератора, което да покрие нуждите на болните за месец май минимум, докато се търси друго решение.

Пациентите се насочват към алтернативни изследвани, а Надзорът на касата ще одобри допълнителните пари. От министерството уверяват, че са създали организация, за да се избегне риск за пациентите.

Трайно решение на проблема се очаква най-рано след три месеца.