Ще има закриване на болници и съкращаване на персонал на места. Причината - на 7-милионна България 400 болници са прекалено много, подчерта здравният министър Таня Андреева. Пред държавната телевизия тя обясни, че според нея е по-важно качеството на лечебните заведения.

„Много е важно какви са екипите, които управляват болниците. Има достатъчно ефективна уредба, която трябва да се спазва, за да бъде гарантирана финансовата стабилност. Тук е важно не министърът да е майка за едни и мащеха за други. Трябва да се изпълняват наредбите. Ние затова сега правим проверки във всички болници, за да видим в какво състояние са”, каза още Андреева.

Тя обясни и как ще се спаси болницата в Стара Загора. „От две механично слети структури – с 2 детски отделения, 2 урологични отделения и пр., без допълнителна наредби, сега правим нов щат. Това е все едно да ви съберат с ваши съседи и да не направят нищо ново. Има и болници, които не са били контролирани - такава е Бургаската, която не е била финансирана, не са обновявани апаратурите”, изтъкна министърът. И допълни, че между 20 и 30% от персонала в старозагорската болница ще бъде съкратен.

За общинските болници било важно общините да упражняват контрола, но и да вървят към публично-частно партньорство. Трябвало да се търсят възможностите и на частните болници.

„След като имаме резултатите от Сметната палата, която посочи слабости и нарушения на двама здравни министри от правителството на Бойко Борисов, сега има база, на която да се търсят решения. Трябва да отстраним проблемите. Това, че е липсвал контрол, е причинило фалити на не една болница. Системата е в много тежко състояние и само за една година трудно може да бъде поставена в добро състояние. Допускани са изключително много системни грешки”, посочи Андреева в коментар на новината от вторник, че Сметната палата намери пропуски в работата на двама здравни министри от ГЕРБ.