Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес.

Това обяви в Гоце Делчев здравният министър Костадин Ангелов по повод спряната масова имунизация след смъртта на жена, ваксинирана с „АстраЗенека“.

„Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях“, призова министърът на здравеопазването.

„Мярката е превантивна, докато не излязат пробите ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно колкото, и да няма достатъчно ваксини, за да продължим напред. Всички записани в системата ще бъдат записани служебно от датите, когато отново ще можем да отворим системата“, обяви още Ангелов.

Той уточни, че има близки, които са имунизирани с Оксфордската ваксина.

Ангелов коментира и наложената от днес карантина за всички, пристигащи от Африка: „Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани, каза още Ангелов“.