Редица нарушения са констатирани при проверка на болница "Лозенец", обяви на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

От лечебното заведение са извършвали незаконни трансплантации и са източвали НЗОК. Кацаров уволни ръководството на болницата и заяви, че до края на деня ще назначи новите директори.

Смените стават след разследване на журналиста Миролюба Бенатов как над 60 пациенти са получили фиктивно скъпо лечение, без всъщност те да са били там. Ръководството се оправдало с техническа грешка.

Източване на НЗОК

"Резултатите от проверка показват, че за ноември болницата е отчела над 60 пациенти като лекувани там, без да са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите. Обяснили са взимането им като техническа грешка. Не може да има 60 технически грешки. Това, както го наричат на жаргон, е източване на Здравната каса", заяви Стойчо Кацаров. 

Здравното министерство обръща внимание на този казус след разследване на Миролюба Бенатова. 

От НЗОК са сезирали прокуратурата, защото подписите на някои от тези 60 пациенти са били фалшифицирани. В същото време болница "Лозенец" отчита много лоши финансови резултати и 21 милиона лева, каза служебният министър.

Схеми при трансплантациите в болница "Лозенец"

Проверка е установила и нарушения при направените трансплантации.

"От 2019 г. до 27 април 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова и са "племенници" на реципиентите, а техните "чичовци" са от Израел, Япония, Оман и пр. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът забранява трансплантация от жив донор, ако няма роднинска връзка с реципиента. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, от Израел, че това са фалшиви самоличности, но не е имало реакция. Документацията по случая ще бъде предадена на МВР за по-нататъшна проверка", съобщи Кацаров.

Освен това в болница "Лозенец" през месец април е извършена трансплантация от трупен донор, но без да бъде спазена точковата система за определяне на реципиента. Той не е бил сред подходящите за този донор. Трима други пациенти са били разпознати от автоматичния анализ за съвпадение между донор и реципиент, но те не са получили трансплантация. 

По думите на Кацаров след обаждане по телефона четвъртият в листата е станал първи и е бил трансплантиран. Става дума за "човек, заемал много висок пост в държавната администрация, може би най-високият“, каза служебният здравен министър, но не назова името и заеманата от него длъжност.

Стойчо Кацаров заяви, че ще има проверки и на други болници.

Решение и за ръководството на „Александровска болница“

Що се отнася до „Александровска болница“, министър Кацаров каза: „Създаде се значително напрежение, помолих за проверка и резултатите от нея ще бъдат публикувани и ще са достъпни до всички“.

Този четвъртък „ще вземем решение какво ще правим с ръководството на болницата. Изслушах аргументите и на двете страни и утре ще вземам решението. Това, което вече се вижда е извадка от финансовото състояние през последните 10 години, което ние сме публикували“, заяви Кацаров.