Финансовото състояние на столичната Александровска болница е лошо, дълговете на лечебното заведение са 68 млн. лв. Това е обявил здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Българското национално радио.

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов (б.р. бившият здравен министър, който преди да заеме поста беше директор на лечебното заведение)“. 

Ресорният министър е коментирал и управлението на COVID кризата досега. Според него една от грешките е било, че за здравни въпроси – решенията са взимани от политици, които не разбират от материата.

„Сега искам да върнем тази нормалност – експертите да вземат решенията. Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“, посочва д-р Кацаров. 

По думите му обстановката с коронавируса в момента е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък. „Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“, каза той и допълни, че се обсъжда даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. 

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“, коментира здравният министър. 

Д-р Кацаров поясни, че досега единен протокол за лечение на COVID-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата. Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие:  

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“.