След като Министерския съвет взе решение извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена с 3 месеца, здравният министър Стойчо Кацаров удължи с 2 заповади срока на вече действащите противоепидемични мерки до 30 ноември.

Сред изискванията са спазване на дистанция от метър и половина, използването на предпазни маски на закрито, както и осигуряване на дезинфектанти  в търговските обекти.

По-рано днес Кацаров и експерти обсъдиха и предложените нови ограничения. Сред тях е прилагането на регионален подход при въвеждането на мерки или пък постепенното им въвеждане.

Предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предвижда преустановяване на работата на закрито на заведения, ограничаване на културните мероприятия и спорта.

Като алтернатива доц. Кунчев предлага използването на така наречения „зелен паспорт“.

Все още не е ясно кога и какви мерки ще бъдат въведени в страната ни. На среща между здравото министерство и експерти днес стана ясно, че решението трябва да се вземе до дни, а предложенията са мерките да се взимат на регионално ниво или поетапно.

А в парламентарната здравна комисия обсъдиха може ли здравноосигурителната каса да посрещне четвъртата вълна. Стигна се и до напрежение между касата и Българския лекарски съюз (БЛС). Причината – изкаване на д-р Иван Маджаров, че лекарите са ощетени и получават по-малко пари.

От БЛС допълниха, към момента в страната ни почти няма мерки, а тези, които са въведени, не се спазват. Допълиха, че ще подрепят въвеждането на нови мерки. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!