Правителството по предложение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров взе решение да удължи извънредната епидемична обстановка с три месеца, считано от 1 септември до 30 ноември. Основанията за това са, че страната ни навлиза в нова пандемична вълна.

„Регистрираме ръст на броя на заразените и този на хоспитализациите. Срокът от три месеца се обосновава с това, че средната продължителност на една пандемична вълна и в други страни е около два месеца – два месеца и половина“, обясни Кацаров.

Взима се предвид и особената политическа ситуация, в която страната ни се намира в момента и неяснотите около това колко време ще продължи да работи сегашното Народно събрание и ще се състави ли правителство, уточни той.

Четвъртък до обяд най-късно ще бъдат качени насоките за действия в училищната и предучилищната мрежа в епидемична среда.

„Тези насоки са с отчетени препоръки на Министерството на здравеопазването и са обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в нашата система, така че имаме пълно съгласие на всички отговорни страни“, каза от своя страна служебният просветен министър Николай Денков.

По думите му в обществото има най-различни искания, които са противоречиви, но задължение на МОН и МЗ е да намерят правилния баланс, при който има максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и децата в системата.

Много важна промяна спрямо миналата година е възможността решенията да се взимат на локално ниво в зависимост от това каква е конкретната ситуация в дадено училище, паралелка, град или област.

"Създаден е механизъм за координация, при която затварянето на паралелка, училище или няколко училища в град се осъществява от здравните власти, а наше задължение е да осигурим съответното електронно обучение", обясни Денков.  

Разпространението на COVID-19 в България

Разпространението на коронавируса у нас бележи началото на нова, четвърта пандемична вълна. Засегнати са всички области, като в 50% от тях заболяемостта е над 100 на 100 000 население. Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Случаите продължават да се регистрират и сред медицински персонал.

До 14 август в страната с първа доза ваксина срещу COVID-19 са обхванати 20,1% от възрастното население, а със завършен ваксинационен курс са 18,2%.

По данни на Световна здравна организация (СЗО) към 5 август общият брой за случаите на COVID-19 в света надхвърли 200 милиона.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията общата заболяемост от COVID-19 в ЕС за седмицата от 2 до 8 август е 209,2 на 100 000 население спрямо 214,0 на 100 000 за предходната седмица. Общата смъртност е 6,3 смъртни случая на 1 млн. население спрямо 4,7 смъртни случая на 1 млн. население за предходната седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!