През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата вълна обаче заразява цели семейства, алармират от Военномедицинска академия.

Лекарите обясняват, че се наблюдават някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която продължава дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше британският вариант на коронавируса.

Снимка: ВМА

По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус. Основният признак на първия вариант от Ухан беше именно загубата на обоняние и вкус. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ия ден от положителния тест, каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек. При някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Снимка: ВМА

Специалистите обясняват още, че има положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. При тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора.

Снимка: ВМА

Инфекционистите напомнят, че сега е моментът хората да се защитят, като се ваксинират - особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса, а ключовата роля се пада на личната отговорност, напомнят от ВМА.