„Случаят с дупнишката болница е срамен”, заяви здравният министър Николай Петров в студиото на „Тази сутрин”.

В поредица от материали репортерът на bTV Мария Ванкова разкрива злоупотребите в дупнишката болница. В първия репортаж ви показахме как бившият й директор Росен Тимчев е заел поста с подправена диплома, но куриозите не спират до тук.

Здравният министър разбрал за случая от репортажите по bTV.

Болницата в Дупница е затънала в дългове. „Всичко е до ефективна работа, добра организация и добри ръководни кадри”, смята здравният министър.

По думите му ще е жалко ако състоянието на болницата не се подобри.

„Помощта от министерството идва по методиката за субсидиране. Друга помощ ще е стратегия за управление на лечебните заведения”, допълва Петров. Той определи болниците в Ловеч и Стара Загора в най-тежко състояние.

Агресията над медици

„Всеки, който е престъпил закона, е клиент на една друга структура. Нещата излязоха от приемливите граници и започваме да се излагаме като общество”, заяви здравният министър по повод честите случаи на агресия срещу медици.

Той е категоричен, че това може да бъде преодоляно само с конкретни мерки в тази посока.

„Аз работих на конфликтно място и обикновено реакциите на роднини са точно на такива места. Съветвам колегите да бъдат внимателни, дипломатични и да не влизат в тона на хората”, коментира Петров, който е работил като реаниматор.

Той адмирира действията на главния прокурор да бъдат назначени специални регионални прокурори, които да отговарят само за лечебните заведения. „Тази пряка връзка ще даде възможност случая да бъде така обработен, че да завърши с присъда”, допълва Петров.

Наследството на Петър Москов

„Москов е свършил доста добри неща, не очаквайте от мен да го критикувам”, каза новият здравен министър по повод какво е заварил в министерство на здравеопазването.

Петров определи като добри идеи опитите за въвеждане на националната здравна карта, стартирането на проекта за спешната помощ.

По повод налагането на пръстовите идентификатори здравният министър коментира, че тяхната ефективност можеше да бъде отчетена ако работеха по-дълго време. „Дали е бил правилен този начин, щеше да го покаже анализът след още 6 месеца”, коментира Петров.