Здравният министър Николай Петров подкрепя действията на ръководството на „Пирогов”, отстранило цял екип заради отпратения 74-годишен пациент, който впоследствие почина.

Скандалният случай е от 16 септември. За него и за униженията, които е трябвало да преживее в две болници, разказа в отворено писмо почернената съпруга на Спас Добрев – Евелина Добрева.

Министър Петров заяви още, че се налагат промени в системата и връщане на някои стари правила, за да се предотврати ескалация на недоволството, предаде кореспондентът на bTV във Враца.

„Отново ще актуализираме тази заповед на мой предшественик министър, че спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение, но няма да спрем дотук, а ще продължим нататък. В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, лечебното заведение ще има грижата да го предислоцира в друго лечебно заведение, където профилът е по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката, който да чака и да изтърпи решението къде ще бъде пратен, ако не бъде приет тук”, обясни министърът.

Той обяви, че ще бъдат предприети и мерки, които ще улеснят близките на пациенти, починали в болница.

„Ще бъде един по-ясен регламент специално при пациенти, починали в болница и техните близки, за да се улеснят тези хора в най-трудния за живота им момент, нищо не коства една сестра или санитарка да изменажира ходенето  и висенето по гишета тука за печат, там за входящ номер, за да направим добро. Това няма да струва пари и мисля, че ръководителите на болници ще го приемат с удоволствие”, коментира министърът.

Синдикатите в „Пирогов“ твърдят, че решението за уволнение на екипа е прибързано и свикват работещите в болницата пред главния вход утре в знак на подкрепа към уволнените.