Тестовото производство на електроавтомобили у нас се очаква да започне през 2023 година, научи bTV.

Вчера икономическият министър Кирил Петков съобщи, че преговорите с нов инвеститор, който иска да произвежда коли у нас, са на финалната права.

Очаква се да бъдат произвеждани около 30 хиляди електромобила годишно.

Колите ще са алуминиеви, което ги прави леки и така ще се избягва появата на ръжда, поясниха експерти.

Отгоре автомобилите ще бъдат покрити със специална пластмаса.

Те ще са от градски тип, а базовите модели се очаква да бъдат с пробег около 200 километра с едно зареждане на батерията.

Фабриката, в която ще се произвеждат, ще бъде край Ловеч, като прогнозите са от средата на 2024-та да започне и масовото им производство.

Новината за нови 1000 работни места буквално погали слуха на ловчанлии.

Според икономисти големият въпрос пред един инвеститор в този регион днес е дали ще намери подходящите кадри за завода си.

„Част от проблемите на  регионите като Ловеч и на самия Ловеч са, че има голям дял на трайно безработните.Това обикновено са хора с много ниски  умения, без подходящо образование, които дори да се появи голям инвеститор, те най-вероятно няма да са в състояние да предоставят необходимите умения“, казаАдриан Николов, Институт за пазарна икономика.

В Ловеч и сега се подготвят кадри за автомобилния сектор, но реализацията им е трудна. Специалност насочена към електрическите автомобили все още няма.

Още подробности за новата инвестиция се очакват в събота.