Заведенията са готови да отворят на 1 март, както анонсираха властите, но само ако решението бъде официално обявено поне седмица по-рано. Това казаха от асоциацията на заведенията у нас.

Митана Рош е съсобственик на семейно бистро от 20 години. Заведението е намалило капацитета си още след първия локдаун, подготвено е и може да отвори през март.

„Всеки клиент отива на едно място по различни причини. Един отива на едно място, за да го видят, че е отишъл там, други отиват заради храната, трети заради преживяването и така“, казва тя.

От асоциацията обясняват, че едва ли всички ще отворят на 1 март, защото подготовката отнема доста време. „Сега си представете, че няколко месеца не сме работили, че трябва да се подкарат системите наново, че трябва да се върне персоналът от провинцията, кой къдете е отишъл, да се заредат заведенията, да се приведат във вид за клиенти“, коментира Ричард Алибегов.

Според директора на Александровска болница доктор Борис Богов лекарите вече са научили достатъчно за вируса.

„Всяко едно изказване по отношение на това каква е продължителността, по отношение на мутиралите щамове, по отношение на поведението, по отношение на ваксините колко биха ни запазили след ваксинирането е спекулативно. Учим се в движение“, казва Богов.

Болниците са достатъчно добре оборудвани, казва още професорът.