Завърши първото външното оценяване за седмокласници в условията на епидемия. Хиляди деца показаха наученото по български език и литература. Изпитът е вход за желаната гимназия и се проведе при строги противоепидемични мерки.

Учениците имаха 150 минути на разположение, за да покажат най-доброто от себе си на изпита по български език и литература. На него се явиха над 60 000 седмокласници в над 1700 училища. 

Както и матурите за дванадесетокласниците и сега на учениците се измерваше температурата на входа на учебното заведение, а в изпитните зали децата влизаха с маски.

В столичното 133-то училище, където екип на bTV проследи как протича изпитът, при едно от децата термометърът отчета първоначално по-висока от допустимата температура, но след последващи измервания то беше допуснато до  изпита.

Подготовката за посрещането на седмокласнците в столичното 133-то училище  продължи до последно. В минутите след 8:00 ч. децата започнаха да влизат.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се избегне струпване, учениците влизаха през два входа на дистанция един от друг. Преди това чин по чин, стол по стол, всички 12 изпитни зали бяха дезинфекцирани повторно.

На входа едно от децата отчете по-висока температура.

Снимка: btvnovinite.bg

„На 3-4 различни термометъра измерихме температура. Детето показа и по-ниска стойност. Дадохме му шлем, ръкавици, успокоихме го. Стрес. Няма как да не бъде стрес. Мисля, че децата ще се справят въпреки всичко. Просто се адаптират към времето, в което живеят“, казва Даниела Борисова, директор на 133-то училище.

Родителите одобряват мерките. И въпреки препоръките, някои дойдоха, за да вдъхнат кураж на децата си.

На изпита ще се явят и 17 ученици, които са под карантина. За тях за подготвени отделни стаи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще имат възможност да се явят на изпита, защото те са здрави деца, които всъщност са под карантина, защото са контактни“, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Изпитът продължи два часа и половина. В сряда седмокласниците ще се явят и на изпит по математика.