Близо 60 хиляди седмокласници се очаква да се явят на днешното външно оценяване по български език и литература.

Изпитът е вход за гимназиите.

Вариант №1 беше изтеглен в Министерството на образованието, а процедурата можеше да бъде проследена пряко в ефира на bTV. Изпитът няма да бъде на модули, а учениците ще трябва да отговорят на 26 въпроса, някои от тях са затворени с отговори, от които могат да избират.

В последния пък им се поставя задачата да създадат текст. Заради епидемията с коронавируса част от материала за изпита отпадна. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изпитът започва в започва в 9:00 ч. и е с продължителност 150 минути. В учебните заведения учениците трябва да бъдат най-късно в 8:30 ч.

Те трябва да носят документ за самоличност, служебна бележка за допускане до външното оценяване, химикал, предпазна маска или шлем.

На влизане в училищата ръцете им ще бъдат дезинфекцирани, а температурата им премерена. Заради пандемията част от произведенията в конспекта отпаднаха.

Взети са всички противоепидемични мерки при провеждането на изпита. На изпита ще се явят и 17 ученици, които са под карантина. Те ще бъдат отделени в една стая и няма да имат досег със своите връстници, обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, която отбеляза, че тези деца не са диагностицирани с коронавирус, а са били контактни с инфектирани хора и затова са карантинирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Прилагаме опита, който придобихме с епидемиологичните мерки по време на матурите на дванадесетокласниците, заяви Михайлова. Маските са силно препоръчителни, тъй като учениците ще са в една стая, макар между чиновете да има определеното от заповедите разстояние. Все пак те могат да махнат своите маски, ако решат.

На всички ученици ще бъде премерена температурата на входа на училището. "Все пак да вдигнеш температура преди изпит може да е резултат от емоция и напрежение", отбеляза заместник-министър Михайлова и обясни, че тези седмокласници също ще имат възможност да се явят на изпит, но отделени от другите в определена стая.