Екипът на Национална компания „Железопътна инфраструктур“ (НКЖИ) и тежката техника, изпратени в Сърбия за подпомагане на дейностите по вдигане на дерайлиралите цистерни с амоняк край Пирот, се завърнаха тази нощ у нас.

След 21 денонощия приключи обезвреждането и отстраняването им от жп катастрофата, която се случи на 6 км от Пирот в нощта срещу 26 декември 2022 г.

Снимка: НКЖИ

Техника и екип от 15 служители на НКЖИ бяха командировани на мястото на инцидента.

Българският екип успешно се справи със ситуацията, като оказа необходимата и навременна помощ при вдигането на дерайлиралите цистерни при особено тежки теренни, метеорологични и опасни условия, свързани с превозвания товар.

Снимка: НКЖИ

Ръководството на НКЖИ изказва своите благодарности за усилията, професионализма и смелостта на всички участници в ремонтно-възстановителните дейности.

Снимка: НКЖИ

По молба на транспортното министерство на Сърбия, на 6 януари НКЖИ изпрати влак със специализирана техника, два 50-тонни крана и екип от първоначално 11, а после още 4-ма висококвалифицирани свои служители, които да помогнат на сръбските си колеги за вдигането на четири от цистерните.