Проходът Предела беше затворен за тежкотоварни автомобили заради снегопочистване точно преди трите почивни дни.

Задръстване обаче засега няма, предаде кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

Проходът беше затворен около 8 ч. сутринта. Цялата снегопочистваща техника е съсредоточена в района.

Силният снеговалеж обаче продължава.

Затворен за камиони е и пътят от Юндола за Велинград, където също вали сняг.

Опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле и пътя Симитли – Гоце Делчев.

Вижте повече във видеото:

От АПИ съобщиха, че днес от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища:
- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;
- път I-1 – етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград – ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
- път I-5 Русе – Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
- път I-9 Варна – Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 5 март (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.

На 5 март (понеделник) от 10 ч. до 18 ч. в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

За тържествата на връх Шипка по случай 3 март от 20 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5 (Е-85) Габрово – Шипка – Казанлък.

Както всяка година, транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката маршрут: Русе – Велико Търново – Дебелец – Прохода на Републиката – Гурково – Казанлък и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово – Трявна – Белица – Вонеща вода – Прохода на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер –  Казанлък – път II-55 – Гурково – Прохода на Републиката – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (път I-5 с път I-6).

Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

АПИ припомня на шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Поради очакваната рязка промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и валежите от дъжд в следващите дни Агенцията апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост. Има опасност от поледици.

Настилките се обработват постоянно, но за безопасността на пътуващите при сериозна промяна в условията за пътуване, АПИ и „Пътна полиция“ ще спират движението на всички превозни средства в участъците с опасност от поледици.