200 милиона лева са изплатили застрахователите на пострадалите от голямата лятна градушка в Софийско. Ремонтите на колите продължават. В сервизите има записани часове до края на юни догодина.

Ремонтът отнема средно 3 работни седмици. Ако нямате автокаско, може да ви струва между 2 и 4 хиляди лева. Над 100 000 автомобила пострадаха от невижданата градушка на 8 юли.

Няма да има промяна в цените на автокаското и гражданската отговорност за догодина, обещават застрахователите. Причината е силната конкуренция и ниските доходи на хората.

И през 2015 година обаче рисковите водачи ще продължат да плащат повече, в зависимост от възрастта и опита на шофьора и предизвиканите инциденти. Колкото по-малко точки има, толкова по-скъпа е застраховката. Тя може да стигне 1000-1500 лева.

В същото време добрите водачи могат да намалят цената на автокаското си до 35% чрез добро поведение, пресмятат застрахователите.

Автомонтьорите са забелязали, че при всяко повишаване на цените от страна на застрахователите има отлив на клиенти. Между 10 и 20% от шофьорите спират да застраховат автомобилите си.