Изчезващ вид сокол, пътна помощ или червен кръст - част от тези символи пазят колите ни от крадци. След премахването на стикерите за маркиране, застрахователите измислиха абсолютно легален начин, да показват кои автомобили са техни.

Повече от 2 години откакто маркирането на застраховани автомобили остана в историята. В историята трябваше да са и разпознаваемите лепенки, които насочват с коя компания сме сключили Каско. Реалността обаче е съвсем различна - и към днешна дата е ясно кои са ни застрахователите.

Интелигентният начин да заобиколят закона са намерили няколко от най-големите в бранша. Всеки е открил кампания, към която да се прикрепи. Например някои поддържат инициатива за връщането на ловния сокол в България, други услугата Пътна помощ, трети - Червеният кръст. И така - макар че по лепенките няма данни за застрахователя, се знае коя компания с кой стикер се свързва.

Застрахователите са категорични, че не правят нищо, което законът не разрешава.

„Не виждам причина да бъде забранявана принадлежност, към който и да е. Не е забранена маркировката, но не може да бъде условие за влизане на валидност на полицата. Всичко, което не е забранено е разрешено. Когато това са благородни кампании, защо да не бъде направено, това е форма на търговски маркетинг”, обясни Стефан Софиянски, застраховател.

От комисията за финансов надзор, която трябва да прецени има ли нарушение писмено обясниха, че са правили проверки и проблем не са открили.

От гледна точка на закона нямаме доказателства, че стикери на Червения кръст или стикери за защита на птиците, се поставят изключително като индикация за сключен застрахователен договор по „Каско" и в тази връзка не можем да наложим санкция".

Неофициално експерти по сигурността и застрахователи съветват, ако ни предлагат да сложим на колата си подобен стикер да не отказваме, тъй като е в наш интерес.