Близо 8000 нарушения на пътя са регистрирани само за два дни в рамките на полицейска акция в цялата страна.

Това отчетоха от Главна дирекция „Национална полиция“. 

Само за два дни усилени проверки полицията успява да залови 127 шофьори позволили си да седнат зад волана без книжка. 92 са карали след употреба на алкохола 39 след употреба на наркотици. Данните не отчитат каква част от шофьорите заловени без книжка, са употребили и алкохол или наркотици, какъвто беше последният случай във Варна. 

След инцидент във Варна, при който шофьор рани младеж, карайки без книжка и след употребата на наркотици, Ивайло Златев се качва в колата с  притеснение. Напоследък вижда все повече неразумни шофьори и нелепи инциденти на пътя в морската столица. 

„Аз спазвам всички правила, но се съобразявам, защото не знам другите как са. Дали не са взели наркотици, алкохол, трябва много да сме внимателни“, казва той.

От европейския център за транспортни политики пък отчитат, че високият брой на водачи без книжки засечени в рамките на двата дни има обяснение.

„Хората години наред караха безнаказано, нямаше кой да ги контролира и санкционира и си позволяваха да правят каквото си искат – ние създадохме феномена системен нарушител по пътищата!“, отбелязва Диана Русинова.  

Според института профилът на системния нарушител е мъж около 30 годишен, но има и изключения. 

„Има и другата крайност – възрастни хора, особено по селата, които се напиват и решават, че няма никакъв проблем да се придвижат с автомобила. Проблемът е, че това завършва често със семейна трагедия!, посочва Диана Русинова.

Експертите казват, че за да имат ефект, наказанията нарушителите трябва да бъдат задължени да посещават курсове, които да им показват до какво води тяхното поведение. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!