Засилват се медийните спекулации около посещението на секретаря по отбраната на САЩ утре в България.

Според редица западни издания Лойд Остин е възможно да поиска от нас системи за противовъздушна отбрана, които да бъдат предоставени на Украйна. 

В петък Остин има среща с министъра на отбраната Драгомир Заков.

От военното ведомство и американското посолство засега се въздържат от предварителна информация.

Срещите на секретаря по отбраната ще бъдат само с изпълнителната власт, научи bTV.

В събота премиерът Кирил Петков ще има обща пресконференция с американския секретар.

На запитване от bTV от Пентагона заявиха, че няма да коментират преди срещата с българските власти.

Секретарят по отбраната Лойд Остин идва в България след срещата на военните министри от НАТО в Брюксел където потвърди ,че защитата на съюзниците е непоклатима.

„Ние сме ясни и вярваме, че нашият ангажимент към НАТО и член 5, който гарантира взаимната отбрана на държавите членки, е железен и може да очаквате, както и президентът Байдън няколко пъти заяви, че ще спазим този ангажимент“, заяви Остин.

От Министерството на отбраната и американското посолство се въздържат да обявят предварително темите на разговорите в София.

Западни медии информират, че може да бъдат поискани системи на противовъздушната отбрана, които Украйна може да използва, съобщава Би Би Си. Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска, пишат британският вестник „Файненшъл таймс“ и германският Шпигел.

Министри бяха категорични, че не сме поемали ангажимент да пращаме оръжия в Украйна.

Лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова е категорична, че левицата няма да подкрепи такова решение.

А експертите описват системата С-300 като едно от най-сериозните оръжия в системата на ПВО в България.

„Ние определено нямаме излишни , които да предоставим, а да не забравяме един друг фактор – Украйна от 2014 г. води преговори със САЩ и иска да закупи ПВО системи, включително „Патриот“. Доскоро американската страна се въздържаше да не се приеме като провокация от Русия“ , коментира о.з. ген. Пламен Богданов началник на НВУ „Васил Левски“.

Бившият военен министър Аню Ангелов посочи други системи, които бихме могли да дадем: „Това са така наречените преносими зенитно ракетни комплекси „Стрела 2“, „Стрела 3“ и „Игла“, които се произвеждаха в България, ако имат на склад, от тях могат да се дадат а също и противотанкови ракети, които се произвеждаха във ВМЗ. Това може да се даде за друго не трябва да става въпрос защото просто нямаме достатъчно които можем да дадем на Украйна. От C-300 имаме един комплекс и едва ли е възможно да го дадем където и да е било“.

Какви точно ангажименти ще поемем ние и какви американската страна ще стане ясно в събота, когато премиерът и американския секретар по отбраната ще имат съвместни изявления.