С подсилваща доза от COVID ваксините у нас към момента са близо 8000 българи.

Най-много реваксинирани има в столицата – над 2300, следват Пловдив и Варна.

Най-нисък е интересът към третата доза в Смолян, следван от Видин, Кърджали и Монтана. Именно Видин и Смолян са и областите с най-малко хора със завършена имунизация.

Няколко месеца след втората игла Румяна се заразява с COVID-19, боледува леко и не стига до болница. Решава да си постави и трета.

„Работя с много хора, отделно съм с астма, с диабет. Реших и го направих“, споделя Румяна Цветкова.

Д-р Николай Христов вече е поставил трета доза на 16 пациенти. Самият той също е реимунизиран. Казва, че основният му мотив е честата среща с вируса.

„С времето ефектът от първите ваксинации отслабва и е необходимо при рисковите пациенти да се постави трета доза“, обясни Христов.

Третата доза може да се постави най-малко 6 месеца след втората. Според имунолога доц. Снежина Михайлова във ваксинационните пунктове в Александровска болница всеки един на четири имунизирани иска трета игла.

„ЕМА е одобрила „Пфайзер“, Си Ди Си са одобрили и Модерна.
Третата бустерна доза трябва да се постави с тази, която е на първоначалната с изключение на някои наблюдения за „Джонсън и Джонсън“, където е много по-добре да се постави РНК ваксина, тоест „Пфайзер“ или „Модерна“. Ефикасността е много по-голяма“, заяви доц. д-р Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска".

Градовете с най-много поставени три игли са София, Пловдив и Варна.