„Делта“ вариантът напълни COVID отделенията в столицата. Властите предлагат въвеждане на задължителен зелен сертификат за някои професии – учители, социални работници и медици.

Затваряне или зелен сертификат – това са двата варианта за мерки при усложнената ситуация.

По думите на здравният министър окончателните ограничения ще станат ясни вторник или сряда. Засега има становища единствено на експертния съвет по епидемиология, но към този час все още не е ясно какви са те.

Според информация на bTV мерките ще бъдат затегнати по-скоро в секторите, които отказват да въведат т.нар. зелени сертификати.

Междувременно образователното и здравното министерство са се споразумели за мерките в сектор образование – при заболели между 500 и 750 на 100 хиляди ще се преминава към ротационна форма на обучение. При над 750 на 100 хиляди – обучението ще минава изцяло онлайн.

От просветното министерство настояват решенията в сектора да се взимат по общини, а не по области.

Бойка Зарков, която е родител на две деца – пети и в 11. клас, е против дистанционната форма на обучение. Скептична е и доколко мярката за зеления сертификат ще успее да ограничи заразата в училище. „Един учител не ми гарантира ,че моето дете няма да се разболее. Аз нямам нищо против детето ми да бъде тествано периодично за коронавирус. Даже и аз ще се чувствам по-спокойна“, казва тя.

Според нея образователните центрове също не бива да се ограничават, защото компенсират изпуснатото в клас.

Училищните директори са скептични доколко тази мярка ще се приеме добре. „И към момента процесът на ваксиниран е личен избор. Опция остава тестването, но това какво означава? Тук опира и до желание и до организация“, смята Цветелина Вълчева, директор на 96-то СОУ.

Просветният министър е категоричен – мерките са необходими в настоящата ситуация.

Здравните власти обсъждат също въвеждането на зелен сертификат и за работа в болниците. „Болничните директори от всички асоциации подкрепят такова искане и въвеждане на такова изискване за работещите в болниците. Нараства броят на заболелите и починалите и това налага допълнителни мерки. Ваксинацията, както виждате, е такава каквато е. Другата възможност са физически ограничения“, коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

Болниците са се обединили и около идеята, че плановите операции не бива да бъдат спирани.