Държавата засилва контрола на качеството на храните преди Великден. Инспекторите от Агенцията по храните проверяват произхода на месото, срока на годност и температурата, при която се съхранява.

Лидия Траянова одобрява затегнатия контрол, но с една препоръка към инспекторите. „Дано да не е само за празниците, а изобщо да има един по-засилен контрол”, коментира тя.

В един магазин за месо, всичко е изрядно. Агнешкото е заредeно от родни кланици и отговаря на изискванията. 

Управителят на магазина Христина Маркова посочва, че ако персоналът си върши добре работата, не е трудно правилата да се спазват.

Освен за агнешкото месо, акцията на контролните органи е съсредоточена и към козунаците и яйцата.

Изключително стриктно инспекторите следят за това дали на етикетите на козунаците са посочени евентуално алергените на самия продукт. Ако не са изписани, то санкциите за производителя са сериозни, казват от Агенцията по храните.

През изминалите години контролните органи често са срещали продукти с недоказан произход. Сега картината е различна, успокояват от държавната агенция.

„На територията на столицата нямаме сериозни нарушения. С всяка изминала година намаляват значително нарушенията и търговците се стараят да спазват изискванията”, обясни д-р Силвия Каменова, БАБХ.

Засилените проверки по хранителните магазини ще продължат до 8 май.