Българското право не допуска юридическата смяна на пола на транссексуални хора. В същото време разрешава фактическата смяна на пола. Правозащитници настояват този проблем да се реши чрез законодателни промени.

Въпреки че осъди държавата ни в Страсбург, година по-късно транссексуалната Петра Христова все още по документи е мъж и това ѝ създава проблеми.

„Безброй откази от работодатели, от дирекция „Социално подпомагане“ за осиновяване на дете, когато имах разговор с тях, откази от лекари дори да ме прегледат“, изброява Петра.

Според Върховния касационен съд (ВКС) „полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта“. Юристи казват, че това решение на съда все повече ограничава правата на транс хората и предлагат признаването на пола да става по административен път.

Една от възможностите е да се създаде специален закон.

„Слонът в стаята е Конституцията и трябва ли тя да бъде променяна – моето мнение е, че тя не трябва да бъде променяна“, коментира Радослав Стоянов, адвокат в Българския хелзинкски комитет (БХК).

„Конвенцията за правата на човека и основните свободи има приоритет както над националните норми и над тълкувателните решения“, категорична е Мария Донкова, адвокат на Петра Христова.

Въпреки трудностите Петра ще обжалва и се надява, че промяна в закона ще улесни нейния живот.

Европейският съд по правата на човека казва, че всяка държава сама преценява дали „да приеме или не законодателство за правното признаване на новия пол на транссексуалните след операция“.