„Никога не съм смятал, че Румъния може да ни изпревари по доходи и по ръст на средната заплата”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV евродепутатът Светослав Малинов.

Той коментира и протестите в северната ни съседка срещу правителството заради готвената амнистия на затворници и по-леките наказания за корумпирани политици.

„Чест прави на една нация, която въпреки радикалните реформи, иска още по-радикални, и която въпреки подобряването на икономическото си състояние и повишаването на доходи пак е недоволна и иска да изкорени корупцията от управлението напълно. Докато в България ние още се борим да внушим на управляващи, че трябва да довършат нещо, което едва-едва сме започнали”, посочи Малинов.

„Доходите на румънците драстично се увеличиха в сравнение българските, защото там корупцията и злоупотребата с обществени поръчки е сведена вече до минимум”, изтъкна той.

Във връзка с новото служебно правителство в страната ни Малинов заяви, че се надява тези, чиито имена знаем и ги знаем с добро, да не си развалят името, а тези, чиито не знаем, да не се прочуят с нещо, с което да влошат своята репутация.

Според евродепутата Ангел Джамбазки членовете на служебния кабинет са подготвени и по делата ще преценим дали са били полезни или не. „Това правителство има задачата да подготви честни и прозрачни избори и да не прави бели”, отбеляза той. „Не се оправдаха лошите очаквания  да има скандални имена, нещо, което да възмути хорат а и да ги изкара по улиците”, подчерта Джамбазки.

„Не очаквам лоша намеса в изборния процес”, каза и Светослав Малинов.

Двамата коментираха и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. „Има сериозна промяна в САЩ . Това е президент, който дойде с много ясен дневен ред за вътрешни реформи и най-вече за реформи във външните отношения, свързани с търговските споразумения. Той съвсем определено се е фиксирал върху Китай и в името на тази конкуренция между САЩ и Китай той ще разваля споразумения, ще сключва нови съюзи”, отбеляза Светослав Малинов.

По думите му за ЕС е много по-важна вътрешната сила и желанието за вътрешни реформи.

Според Джамбазки  изборът на Тръмп е разбил много клишета. Администрацията на Барак Обама беше слаба и носи вина за много бели по света, включително и на Балканите, допълни той.